Co se jí v Jižním Tyrolsku
Jižní Tyrolsko„Pojďte se s námi najíst!“ Kdo by to nerad slyšel?
Jihotyrolský horský sedlák jí pětkrát denně. Formass (snídaně), Holbmittog (dopolední svačina), Mittog (oběd), Marende (odpolední svačina) a Nochplan (večeře).
Typickým jihotyrolským jídlem je takzvané Marende, které se skládá ze selských pochoutek, jako je slanina, uzené klobásy, máslo, sýr a sklenka jihotyrolského červeného vína. Tento pokrm najdete na mnoha jídelních lístcích spolu s pokrmem „Speckbrettl“. Knedlíky v různých obměnách a plněné těstoviny neboli Schlutzkrapfen jsou v době oběda na talíři velmi oblíbené.
Ve sváteční dny se v restauracích nebo na oslavách objevují koblihy (sladké pokrmy) s různými druhy těsta a náplní. Historicky si do tyrolské kuchyně našla cestu také italská jídla. Ke kulinářské rozmanitosti přispívají těstoviny, lasagne nebo noky s parmezánem. Už vám vyhládlo?
Schlutzkrapfen, knedlíky plněné špenátem a tvarohem, nebo raději Speckbrettl?
Možná i vy přijdete na chuť jihotyrolské kuchyni - dobrou chuť!